Mit főzzek ma (receptek)?

Klasszikus zöldségleves

Klasszikus zöldségleves

Hozzávalók (4 adaghoz):
  •  2 db sárgarépa

  • 1 db fehérrépa (petrezselyemgyökér)

  • 1 kisebb zellergumó (vagy néhány zellerlevél)

  • 1 db karalábé

  • 2 db burgonya

  • 100 g zöldborsó

  • 1 kisebb fej hagyma

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál olaj vagy 1 evőkanál vaj

  • 1 teáskanál pirospaprika

  • Só, bors ízlés szerint

  • 1 csipet őrölt kömény (opcionális)

  • 1,5 liter víz vagy zöldségalaplé

  • 1 evőkanál aprított petrezselyem (tálaláshoz)

  • 1 marék csipetke (opcionális)

Elkészítés:
  1. Zöldségek előkészítése:
    • A zöldségeket tisztítsd meg és darabold fel. A répákat és a fehérrépát karikázd, a zellert és a karalábét kockázd, a burgonyát kisebb darabokra vágd.
  2. Hagyma pirítása:
    • Egy lábosban hevítsd fel az olajat vagy a vajat, és dinszteld meg rajta a finomra aprított hagymát és a zúzott fokhagymát.
  3. Pirospaprika hozzáadása:
    • Húzd le a lábost a tűzről, és szórj bele pirospaprikát. Keverd el gyorsan, hogy ne égjen meg, majd öntsd fel egy kis vízzel.
  4. Zöldségek párolása:
    • Tedd bele a sárgarépát, fehérrépát, zellert és karalábét. Keverd össze, és párold 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  5.  Felöntés és főzés:
    • Öntsd fel vízzel vagy alaplével. Add hozzá a burgonyát és a zöldborsót. Sózd, borsozd, és ha szeretnéd, tegyél bele egy csipet őrölt köményt. Főzd a levest közepes lángon kb. 20-25 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  6. Csipetke hozzáadása (opcionális):
    • Ha szeretnéd, adj a leveshez egy marék csipetkét a főzés végén, és főzd további 5 percig.
  7. Tálalás:
    • Szórd meg a levest friss, aprított petrezselyemmel. Melegen, friss kenyérrel tálald.

 


Sült zöldségek

Válogass a webshopodban található zöldségek közül, mint például cukkini, padlizsán, paprika és hagyma, majd süsd meg őket olívaolajjal és fűszerekkel. Egyszerű és finom köret vagy főétel lehet

 


Gyümölcssaláta

Hozzávalók:
  • 2 db alma
  • 2 db körte
  • 1 fürt szőlő (magozott)
  • 2 db narancs
  • 200 g eper (vagy más szezonális gyümölcs)
  • 1 evőkanál méz (vagy cukor)
  • 1 evőkanál citromlé
  • Friss menta a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés:
  1. Gyümölcsök előkészítése:
    • Az almát és a körtét mosd meg, hámozd meg (ha szeretnéd), majd vágd apró kockákra.
    • A narancsot hámozd meg, majd gerezdekre bontva darabold fel.
    • A szőlőt mosd meg, és vágd félbe (ha nagy szemű).
    • Az epret mosd meg, csumázd ki, majd szeleteld fel.
  2. Saláta összeállítása:
    • Tedd a gyümölcsöket egy nagy tálba.
    • Locsold meg a citromlével, hogy az alma és a körte ne barnuljon meg.
    • Adj hozzá 1 evőkanál mézet (vagy ízlés szerint cukrot), és óvatosan keverd össze.
  3. Pihentetés:
    • Fedd le a salátát, és tedd a hűtőbe kb. 30 percre, hogy az ízek összeérjenek.
  4. Tálalás:
    • Tálald üvegtálban vagy kisebb adagokban poharakba kanalazva.
    • Díszítsd friss mentalevelekkel.

 


Rakott krumpli receptje

Hozzávalók (4-6 személyre):
  • 1 kg burgonya
  • 5 db tojás (keményre főzve)
  • 300 g kolbász (vagy füstölt virsli)
  • 400 g tejföl
  • 2 evőkanál vaj (a tepsi kikenéséhez)
  • Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
  1. Előkészítés:
    • A burgonyát héjában főzd meg, majd hagyd hűlni és hámozd meg. Szeleteld fel kb. fél cm vastagságú karikákra.
    • A kemény tojásokat hámozd meg, és szeleteld karikákra.
    • A kolbászt vágd vékony szeletekre.
  2. Tepsi előkészítése:
    • Vajazd ki a tepsit vagy sütőtálat.
  3. Rétegezés:
    • Kezdd egy réteg burgonyával, majd sózd és borsozd.
    • Helyezz rá egy réteg tojást, majd egy réteg kolbászt.
    • Locsold meg a tejföllel.
    • Ismételd a rétegezést, amíg az összes hozzávaló elfogy. A tetejére burgonya kerüljön, amit szintén tejföllel locsolj meg.
  4. Sütés:
    • Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 40-50 percig, amíg a teteje szépen megpirul.
  5. Tálalás:
    • Frissen, akár savanyúsággal vagy salátával kínáld. 

Egyszerű, laktató és nagyon finom!

 


Lecsó

Hozzávalók (4 személyre):
  • 5 db közepes méretű paprika (lehetőleg TV-paprika)
  • 4 db közepes paradicsom
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál olaj (vagy zsír)
  • 200 g kolbász vagy szalonna (opcionális)
  • Só, bors, és pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés:
  1. Előkészítés: A paprikákat szeleteld fel karikákra, a paradicsomokat vágd cikkekre, a hagymát aprítsd fel.
  2. Pirítás: Hevítsd az olajat egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban, és pirítsd üvegesre a hagymát.
  3. Fűszerezés: Vedd le a lángot, szórd meg a hagymát egy teáskanálnyi pirospaprikával, keverd össze, majd add hozzá a paradicsomot.
  4. Főzés: Amikor a paradicsom levet engedett, tedd hozzá a paprikát, és közepes lángon főzd kb. 20-25 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  5. Kolbász vagy szalonna (ha használod): Közben külön süsd meg a kolbász- vagy szalonnadarabokat, és a végén add a lecsóhoz.
  6. Ízesítés: Sózd, borsozd ízlés szerint, és ha szeretnéd, adj hozzá egy kis csípős paprikát.

Tálald friss kenyérrel vagy akár tojással kiegészítve!