Klasszikus zöldségleves
Hozzávalók (4 adaghoz):
-
2 db sárgarépa
-
1 db fehérrépa (petrezselyemgyökér)
-
1 kisebb zellergumó (vagy néhány zellerlevél)
-
1 db karalábé
-
2 db burgonya
-
100 g zöldborsó
-
1 kisebb fej hagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
2 evőkanál olaj vagy 1 evőkanál vaj
-
1 teáskanál pirospaprika
-
Só, bors ízlés szerint
-
1 csipet őrölt kömény (opcionális)
-
1,5 liter víz vagy zöldségalaplé
-
1 evőkanál aprított petrezselyem (tálaláshoz)
-
1 marék csipetke (opcionális)
Elkészítés:
- Zöldségek előkészítése:
- A zöldségeket tisztítsd meg és darabold fel. A répákat és a fehérrépát karikázd, a zellert és a karalábét kockázd, a burgonyát kisebb darabokra vágd.
- Hagyma pirítása:
- Egy lábosban hevítsd fel az olajat vagy a vajat, és dinszteld meg rajta a finomra aprított hagymát és a zúzott fokhagymát.
- Pirospaprika hozzáadása:
- Húzd le a lábost a tűzről, és szórj bele pirospaprikát. Keverd el gyorsan, hogy ne égjen meg, majd öntsd fel egy kis vízzel.
- Zöldségek párolása:
- Tedd bele a sárgarépát, fehérrépát, zellert és karalábét. Keverd össze, és párold 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Felöntés és főzés:
- Öntsd fel vízzel vagy alaplével. Add hozzá a burgonyát és a zöldborsót. Sózd, borsozd, és ha szeretnéd, tegyél bele egy csipet őrölt köményt. Főzd a levest közepes lángon kb. 20-25 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Csipetke hozzáadása (opcionális):
- Ha szeretnéd, adj a leveshez egy marék csipetkét a főzés végén, és főzd további 5 percig.
- Tálalás:
- Szórd meg a levest friss, aprított petrezselyemmel. Melegen, friss kenyérrel tálald.
Sült zöldségek
Válogass a webshopodban található zöldségek közül, mint például cukkini, padlizsán, paprika és hagyma, majd süsd meg őket olívaolajjal és fűszerekkel. Egyszerű és finom köret vagy főétel lehet

Gyümölcssaláta
Hozzávalók:
- 2 db alma
- 2 db körte
- 1 fürt szőlő (magozott)
- 2 db narancs
- 200 g eper (vagy más szezonális gyümölcs)
- 1 evőkanál méz (vagy cukor)
- 1 evőkanál citromlé
- Friss menta a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés:
- Gyümölcsök előkészítése:
- Az almát és a körtét mosd meg, hámozd meg (ha szeretnéd), majd vágd apró kockákra.
- A narancsot hámozd meg, majd gerezdekre bontva darabold fel.
- A szőlőt mosd meg, és vágd félbe (ha nagy szemű).
- Az epret mosd meg, csumázd ki, majd szeleteld fel.
- Saláta összeállítása:
- Tedd a gyümölcsöket egy nagy tálba.
- Locsold meg a citromlével, hogy az alma és a körte ne barnuljon meg.
- Adj hozzá 1 evőkanál mézet (vagy ízlés szerint cukrot), és óvatosan keverd össze.
- Pihentetés:
- Fedd le a salátát, és tedd a hűtőbe kb. 30 percre, hogy az ízek összeérjenek.
- Tálalás:
- Tálald üvegtálban vagy kisebb adagokban poharakba kanalazva.
- Díszítsd friss mentalevelekkel.
Rakott krumpli receptje
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 1 kg burgonya
- 5 db tojás (keményre főzve)
- 300 g kolbász (vagy füstölt virsli)
- 400 g tejföl
- 2 evőkanál vaj (a tepsi kikenéséhez)
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Előkészítés:
- A burgonyát héjában főzd meg, majd hagyd hűlni és hámozd meg. Szeleteld fel kb. fél cm vastagságú karikákra.
- A kemény tojásokat hámozd meg, és szeleteld karikákra.
- A kolbászt vágd vékony szeletekre.
- Tepsi előkészítése:
- Vajazd ki a tepsit vagy sütőtálat.
- Rétegezés:
- Kezdd egy réteg burgonyával, majd sózd és borsozd.
- Helyezz rá egy réteg tojást, majd egy réteg kolbászt.
- Locsold meg a tejföllel.
- Ismételd a rétegezést, amíg az összes hozzávaló elfogy. A tetejére burgonya kerüljön, amit szintén tejföllel locsolj meg.
- Sütés:
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 40-50 percig, amíg a teteje szépen megpirul.
- Tálalás:
- Frissen, akár savanyúsággal vagy salátával kínáld.
Egyszerű, laktató és nagyon finom!
Lecsó
Hozzávalók (4 személyre):
- 5 db közepes méretű paprika (lehetőleg TV-paprika)
- 4 db közepes paradicsom
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál olaj (vagy zsír)
- 200 g kolbász vagy szalonna (opcionális)
- Só, bors, és pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés:
- Előkészítés: A paprikákat szeleteld fel karikákra, a paradicsomokat vágd cikkekre, a hagymát aprítsd fel.
- Pirítás: Hevítsd az olajat egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban, és pirítsd üvegesre a hagymát.
- Fűszerezés: Vedd le a lángot, szórd meg a hagymát egy teáskanálnyi pirospaprikával, keverd össze, majd add hozzá a paradicsomot.
- Főzés: Amikor a paradicsom levet engedett, tedd hozzá a paprikát, és közepes lángon főzd kb. 20-25 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Kolbász vagy szalonna (ha használod): Közben külön süsd meg a kolbász- vagy szalonnadarabokat, és a végén add a lecsóhoz.
- Ízesítés: Sózd, borsozd ízlés szerint, és ha szeretnéd, adj hozzá egy kis csípős paprikát.
Tálald friss kenyérrel vagy akár tojással kiegészítve!